Groepsreis Semana Santa Andalusië, passie in kleine steden

De Semana Santa is het jaarlijkse hoogtepunt dat een enorme indruk achterlaat bij de bezoekers van deze Heilige Week, die voorafgaat aan Pasen. In 2019 valt de Semana Santa in de week van 14 april tot 21 april. 

Semana Santa in het hart van Andalusië

Het Andere Spanje heeft voor u een groepsreis Semana Santa Andalusië samengesteld waarin u de emotie van de ongeëvenaarde van deze week beleeft. Het is een route vol passie die u onderdompelt in een stortvloed van indrukken van deze sociale, culturele en religieuze gebeurtenis. Wij hebben gekozen voor een Semana Santa Reis naar het hart van Andalusië. Hierbij ligt de nadruk op de kleine stadjes met een rijke Semana Santa traditie. Hier geen grote massa's maar vooral inwoners en familieleden en vrienden die in deze week hun geboortedorp weer bezoeken.

De verschillen in Semana Santa per plaats

Op de laatste dag gaat u naar Sevilla om u ook de uitingen in deze grote stad, bekend om zijn Semana Santa niet te onthouden. Het bijzondere is dat u dan inzicht krijgt in het contrast tussen de viering van deze week op klein- en grootschalig niveau. Het is een wereld van verschil, maar zeker de moeite waard om mee te maken.

Tijdens deze groepsreis Semana Santa Andalusië laten wij u de verschillen zien waarop deze week gevierd wordt. In iedere stad of dorp heeft de Semana Santa een ander karakter. Van de schoonheid van  buitengewone, barokke beeldengroepen, via theatrale uitbeeldingen naar traditioneel tromgeroffel. Hoewel de plaatsen niet eens zo ver van elkaar liggen geven ze allemaal een eigen sfeer aan hun Semana Santa geven.

Beknopte beschrijving van de Semana Santa reis

Onze reis begint op maandag met de aankomst in het hotel van uw eerste standplaats. Vanuit hier staat een aantal excursies op het programma naar verschillende kleine steden in het hart van Andalusië. Vervolgens vertrekken we in noord-westelijke richting waar vervolgens enkele andere stadjes bezocht worden. Op zaterdag is er een excursie naar het prachtige Sevilla waar u de verschillen kunt proeven tussen het klein- en grootstedelijke karakter van deze bijzondere week.

Semana Santa in Lucena
Semana Santa in Puente Genil
Semanas Santa Cabra
Semana Santa in Alcala la Real
Semana Santa Carmona
Semana Santa Baena
Semana Santa Priego de Córdoba
7 dagen / 6 nachten

Prijs: 

Prijs per persoon vanaf     € 1064,--
Eenpersoonstoeslag                € 195,-- p.p

Deze prijs is inclusief:

 • 6 nachten** verblijf in een 3*of 4* sterrenhotel met ontbijt
 • Nederlandse begeleiding
 • Semana Santa expert tijdens de excursies
 • alle excursies** zoals in het programma zijn beschreven 
 • vervoer van de luchthaven naar het hotel en v.v.
 • vervoer tijdens de reis van plaats naar plaats
 • vliegreis

Deze prijs is exclusief:

 • entreebewijzen kerken, monumenten e.d. en alle activiteiten die niet in de reisbeschrijving zijn opgenomen.
 • verlenging verblijf in uw hotel
 • reisverzekeringen
 • fooien
 • consumpties die niet in het programma zijn opgenomen

Minimum aantal deelnemers: 6 personen
Maximum aantal deelnemers: 8 personen

**Afhankelijk van de beschikbaarheid in de hotels kan het zijn dat het programma een andere volgorde heeft. De reis blijft kwalitatief van hetzelfde niveau.

Dagen: 

Dag 1. Maandag 15 april 2019

Aankomst en kennismaking met Semana Santa

Vliegreis naar Málaga en transfer naar uw eerste standplaats. Hier hebben we een welkomstdiner en kunt u al direct kennismaken met de Semana Santa.

Als de tijd het toelaat maken we op de heenreis nog een tussenstop in een plaats met een imposante oude Moorse burcht.

 

Dag 2. Dinsdag 16 april 2019 (Martes Santo)

 

In de ochtend heeft u de gelegenheid om uw verblijfsplaats wat nader te verkennen. Dit stadje heeft een rijke Semana Santa traditie. In de middag gaat u op stap met uw gids en bezoekt u een aantal kerken die tijdens de Semana Santa van grote betekenis zijn. Er staat een bezoek op de agenda aan de parochies van Santiago, Santo Domingo en Capillita de Jesús. In deze parochie zijn verschillende broederschappen actief zoals de Cofradía de la Soledad, del Padre Jesus en de Cofradía 'Imagen de Jesús de Nazareo. De parochie van San Mateo is gastheer van de broederschappen Del Santisimo Cristo del Amor en Jesús Caído’.  De gids wijdt u in in de bijzonderheden van de Semana Santa en de rol van de broederschappen. Naast hun rol ten aanzien van het organiseren van de Semana Santa vervullen deze verenigingen ook een maatschappelijke rol.

Later maakt u een processie mee van de broederschap Del Santisimo Cristo del Amor y la Santisima Maria de la Paz.

 

Dag 3. Woensdag 17 april 2019 (Miercoles Santo)

 

Vandaag gaan we op pad. Na het ontbijt wordt de stad bezocht die bekend is als juweel van de cordobese barok. De route brengt u naar een aantal kerken die een belangrijke rol spelen tijdens de Semana Santa. In de kerken staan de oogverblindende pasos van de processies. Uw gids neemt u mee in de gebruiken van de Semana Santa in deze stad.

Hierna gaan we naar een bijzondere plaats met een rijke cultureel erfgoed. Het fort is interessant vanwege haar roemruchte geschiedenis in deze plaats die eeuwenlang op het grensgebied tussen het Arabische en het katholieke Spanje lag. We bezoeken het huis van één van de broederschappen.

Daarna vertrekken we weer naar onze vorige stad waar we 's avonds nog een processie kunnen bijwonen.

 

Dag 4. Donderdag 18 april 2019 (Jueves Santo)

De ochtend brengt u door in een plaatsje met een grote Semana Santa traditie, waar u kennismaakt met deze stad in het hart van Andalusië, liggend bij de Sierra Subbética. U bent aanwezig bij een processie van Nuestra Señora de la Piedad y Santísimo Cristo del Amor. Na de lunch gaan we naar de volgende stad voor een nieuwe ervaring.

De Semana Santa hier is een van de meest originele in Andalusië omdat hier twee ‘rivaliserende’ groepen zijn die deze week met hun muziek omlijsten namelijk de Judío Colinegro en Judío Coliblanco. De leden van de broederschappen heten hier tijdens de Semana Santa Judios. Zij maken continu lawaai met hun trommels en onderscheiden zich van elkaar door een witte of zwarte staart (manen van een paard) aan hun hoofddeksel. De colinegros en coliblancos mogen zich tijdens de processies niet mengen.

Na het avondeten vertrekken we naar onze volgende verblijfsplaats.

 

Dag 5. Vrijdag 19 april 2019 (Viernes Santo)

In de ochtend bent u in de gelegenheid het monumentale stadje te bezoeken en de processie te zien La Hermandad de Ntro Padre Jesús Nazareno. Dit stadje kent in de vastenperiode bijzondere gerechten zoals de 'Ardoría', de 'Repapalillas' of de 'Cocido de tagarninas'.

Vervolgens gaan we op bezoek naar een plaats waar de Semana Santa zich onderscheidt van die van de andere plaatsen waar u tijdens deze reis komt. Naast de broederschappen zijn hier ook Cuarteles actief die de Semana Santa op theatrale wijze vorm geven.

Cuarteles zijn bijbelse genootschappen die de Semana Santa zijn  specifieke kleur geven. Tijdens de processies lopen er in totaal 325 bijbelse figuren mee. De leden van de cuarteles representeren, getooid met maskers en gekleed in specifieke kleding, verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament. Deze traditie gaat terug tot de XVII eeuw.

Alle genootschappen hebben een eigen huis (casa) die zijn versierd met schilderijen en beeldhouwwerken en waar de outfits voor de bijbelse figuren worden tentoongesteld.

Na het avondeten kunnen we in onze overnachtingsplaats nog een processie volgen.

 

Dag 6. Zaterdag 20 april 2019 (Sabado Santo)

Sevilla

Vandaag staat een bezoek aan Sevilla op het programma. U zult het verschil ervaren tussen de Semana Santa in de kleine plaatsen en die in Sevilla. Er zijn veel mensen op de been en op verschillende plaatsen in het historisch centrum zijn processies.

We maken een begeleide wandeling door de stad. Verder bezoeken we een aantal belangrijke kerken en krijgt u uitleg over de Semana Santa in Sevilla. Uiteraard zullen we hier ook processies zien en kunnen genieten van de bijzondere sfeer die ook hier de muziek met zich meebrengt.

We lopen door het historische stadshart met de prachtige Kathedraal en de Giralda. Ook brengen we een bezoek een de Barrio Santa Cruz, de wijk waar lang een groot deel van de Joodse bevolking woonde.

Later op de dag gaan we terug naar het hotel. In de avond gebruiken we met elkaar het afscheidsdiner.

 

Dag 7. Zondag 21 april 2019

Afscheid van de Semana Santa

Na het ontbijt eindigt deze boeiende Semana Santa reis en gaan we met de bus naar de luchthaven voor het vertrek terug naar huis.