Fly-drive 'Beleef de Semana Santa van binnenuit'

Ieder jaar weer is de Semana Santa het hoogtepunt voor veel inwoners van Spanje. Deze week laat ook een grote indruk achter op de bezoekers van deze Heilige Week, die voorafgaat aan Pasen. De Semana Santa in 2019 valt van 14 april tot 21 april.

Semana Santa in op het platteland van Andalusië

Het Andere Spanje heeft voor u de fly-drive 'Beleef de Semana Santa van binnenuit' samengesteld. Het is een reis die u van dichtbij laat beleven wat deze deze gebeurtenis op sociaal, cultureel en religieus gebied betekent. Deze reis gaat naar het hart van Andalusië. U vindt hier geen grote mensenmassa's, zoals in de grote steden van Andalusië, maar vooral inwoners en familieleden en vrienden die in deze week teruggaan naar hun geboortedorp.

De verschillende uitingsvormen van de Semana Santa

Tijdens deze Semana Santa reis laten wij u de verschillen zien waarop deze week gevierd wordt. In ieder stad of dorp heeft de Semana Santa een ander gezicht. In Alcalá la Real en Puente Genil ligt de de nadruk op de theatrale uitbeelding van het Paasverhaal terwijl in Baena de coliblancos y colinegros de sfeer bepalen, met hun intense tromgeroffel. In de stadjes Priego de Córdoba en Cabra en ontdekt u de schoonheid van de barokke beeldengroepen. Het stadje Carmona is bekend vanwege haar opleiding tot het zingen van de Saeta. Dit gezang hoort u overal in Andalusië.

Beknopte beschrijving van de Semana Santa reis

Tijdens deze fly-drive 'Beleef de Semana Santa van binnenuit' verblijft u in 2 hotels waarvan uit u een aantal omliggende plaatsen een bezoek brengt. Uw reis begint op maandag 30 maart. Vanuit uw eerste standplaats maakt u excursies naar verschillende kleine steden in het midden van Andalusië. Later in de week vertrekt u naar het noord-westen van Andalusië. In totaal hebben wij voor u 4 excursies op het programma gezet. Deze geven u inzicht in de achtergronden van de Semana Santa.

Op zaterdag bent u vrij. Wij organiseren op deze dag graag een excursie voor u naar Sevilla.

Semana Santa in Puente Genil
El Nazareno, Priego de Córdoba
Semana Santa in Lucena
Sabado Santa Cabra
Semana Santa in Osuna
Aankondiging Semana Santa in Baena
Alcalá la Real
Semana Santa Carmona
7 dagen / 6 nachten

Prijs: 

Prijs per persoon vanaf (bij 2 pers.) €    994, -
Prijs per persoon (half pension) vanaf €   1164,-

Deze prijs is inclusief:

  • 6 nachten** verblijf in een 3*of 4* sterrenhotel met ontbijt
  • excursies** zoals in het programma zijn beschreven, begeleid door een Semana Santa expert
  • autohuur en vliegreis
  • op basis van boeking van twee personen.

Deze prijs is exclusief:

  • entreebewijzen kerken, monumenten e.d. en alle activiteiten die niet in de reisbeschrijving zijn opgenomen.
  • optionele activiteit in Carmona: balkon + saeta
  • verlenging verblijf in uw hotel
  • reisverzekeringen
  • fooien
  • consumpties die niet in het programma zijn opgenomen

Minimum aantal deelnemers: 2 personen
Maximum aantal deelnemers: 8 personen

**Afhankelijk van de beschikbaarheid in de hotels kan het zijn dat het programma een andere volgorde heeft. De reis blijft kwalitatief van hetzelfde niveau.

Dagen: 

Dag 1. Maandag 15 april 2019

Aankomst en kennismaking met Semana Santa

Vliegreis naar Málaga. Nadat u de huurauto heeft opgehaald vertrekt u naar uw eerste standplaats. Dit plaatsje ligt centraal in het te bezoeken gebied. U komt langs een stadje met een mooi kasteel dat de moeite waard is om even te pauzeren.

 

Dag 2. Dinsdag 16 april 2019 (Martes Santo)

De eerste stad die u bezoekt heeft een rijke Semana Santa traditie. In de middag gaat u op stap met uw gids en bezoekt u een aantal kerken die tijdens de Semana Santa van grote betekenis zijn. Op de agenda staat een bezoek aan de parochies van Santiago, Santo Domingo en Capillita de Jesús. In deze laatste zijn verschillende broederschappen actief.

De parochie van San Mateo is gastheer van de broederschappen Del Santisimo Cristo del Amor en Jesús Caído’.  De gids wijdt u in in de bijzonderheden van de Semana Santa en de rol van de broederschappen. Naast hun rol ten aanzien van het organiseren van de Semana Santa vervullen deze verenigingen ook een maatschappelijke rol.

Later maakt u een processie mee van de broederschap Del Santisimo Cristo del Amor y la Santisima Maria de la Paz.

 

Dag 3. Woensdag 17 april 2019 (Miercoles Santo)

Vandaag gaat de reis iets naar het oosten en bezoeken we een tweetal stadjes met ieder hun eigen bijzonderheden.

In de ochtend bezoekt u in dit historische stadje in de provincie Córdoba met uw gids de meest emblematische kerken, die een belangrijke rol spelen tijdens de Semana Santa. De gids zal u inwijden in de gebruiken van de Semana Santa in deze stad.

Vandaag gaat u ook nog naar een bijzondere plaats met een rijke cultureel erfgoed. Een aanrader hier is om La Fortaleza de la Mota te bezoeken. Dit fort heeft een roemruchte geschiedenis achter de rug omdat het eeuwenlang op het grensgebied tussen het Arabische en het katholieke Spanje heeft gelegen. Als u tijd heeft kunt u het huis van de broederschap Ecce Homo bezoeken.

 

Dag 4. Donderdag 18 april 2019 (Jueves Santo)

De ochtend brengt u door in een plaatsje dat de poort vormt naar de Sierra de la Subbética, een belangrijk natuurgebied in Andalusië. Het stadje heeft een rijke Semana Santa traditie. U kunt hier de processie bijwonen van Nuestra Señora de la Piedad y Santísimo Cristo del Amor. Na de lunch verlaat u dit stadje om naar uw volgende bestemming af te reizen. De Semana Santa hier is één van de meest originele in Andalusië omdat er hier twee ‘rivaliserende’ groepen zijn die deze week met hun muziek en indringende trommelgeroffel omlijsten. Het gaat hier om de groepen Judío Colinegro en Judío Coliblanco. Uw gids zal u uitleggen hoe deze 'rivaliteit' is ontstaan en hoe deze zichtbaar wordt tijdens de viering van de Semana Santa.

Daarna rijdt u naar uw volgende verblijfsplaats.

Dag 5. Vrijdag 19 april 2019 (Viernes Santo)

In de ochtend bent u in de gelegenheid dit monumentale stadje te bezoeken. Een bezoek aan de Universiteit en La Colegiate (kerk met drie verdiepingen) is absoluut de moeite waard. U kunt hier de processies van La Hermandad de Ntro Padre Jesús Nazareno bijwonen. De stad staat ook bekend om zijn bijzondere gerechten tijdens de vastenperiode zoals de 'Ardoría', de 'Repapalillas' of de 'Cocido de tagarninas'.

Vervolgens gaat u naar uw volgende halte. De Semana Santa hier heeft een geheel eigen gezicht, geheel anders dan die u hebt kunnen zien in de andere plaatsen waar u tijdens deze reis geweest bent. Dit komt omdat er hier, naast de broederschappen ook Cuarteles actief zijn. Dit zijn bijbelse genootschappen die zijn ontstaan in de XVII eeuw. Tijdens de processies lopen er in totaal 325 bijbelse figuren mee. De leden van de cuarteles representeren, getooid met maskers en gekleed in specifieke kleding, verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament.Deze Cuarteles hebben een eigen huis (casa) waar het genootschap het hele jaar door bijeenkomt. Alle huizen hebben hun eigen thema, dat is terug te voeren op het deel van het Oude of Nieuwe Testament dat gekozen is als leidraad voor het Cuartel.

Later in de middag gaat u naar Carmona. Een mooi stadje, niet ver van Sevilla. De stad heeft een mooie poort (La Puerta de Sevilla) waar door de eeuwen heen diverse volken hun stempel op hebben gedrukt. U kunt aanwezig zijn bij de processie van de broederschap De la humilidad y Paciencia.

Na het avondeten is er een bijzondere processie. Anders dan alle andere die u tot nu gezien heeft omdat deze in stilte plaatsvindt. Niet voor niets is de naam Procesion del silencio.

 

Dag 6. Zaterdag 20 april 2019  (Sabado Santo)

Vandaag kunt u rustig aan doen of naar Sevilla gaan. Als u dit laatste doet zult u het verschil ervaren tussen de Semana Santa in de kleine plaatsen en die in Sevilla. Er zijn in de grootste stad van Andalusië veel mensen op de been omdat de Semana Santa van Sevilla een enorme aantrekkingskracht heeft op toeristen. Wilt u een rondleiding in Sevilla? Laat ons dat weten en wij organiseren deze voor u.

 

Dag 7. Zondag 21 april 2019

Afscheid van de Semana Santa

Na het ontbijt eindigt deze Semana Santa reis. U vertrek naar de luchthaven waar u de auto terugbrengt.

Vlucht terug naar huis.